coach house

architecture : nw

architectural design and design management

a : n w
Refurbished Victorian Coach House
Refurbished Victorian Coach House
New Oak and steel winding staircase
New Oak and steel winding staircase
New Oak and steel winding staircase
New Oak and steel winding staircase
Original Oak purlin exposed
Original Oak lintel exposed
New sitting room and library
Refurbished Victorian Coach House
Refurbished Victorian Coach House
Refurbished Victorian Coach House

coach house - belbroughton


A Victorian outbuilding at the back of one of the High Street houses in the middle of the Conservation Area in  Belbroughton had been used as a garage/store for many years.  In the 1980s the roof space had two dormers added, and using a ladder for access, the upstairs was used as an office space/gym. )

Images of the  building pre-build and during build can be found here.)   

Upon purchasing the house, the owners approached a:nw to provide a scheme that maximised the small volume of the building to make useful additional accommodation.  The  building was sat on the boundary and the single skin brickwork wall had  damp issue due to the elevated ground level on the other side of the boundary.  The scheme developed was to create a more readily accessible bedroom and  bathroom upstairs with a small utility and sitting room downstairs .  The owners were keen to keep as many period feastures as possible including the brick arched workbench inside, whilst raising the quality of the envelope to modern  building standards.  Amongst the upgrades the roof was lifted and then the tiles reused over the new construction, the ground floor replaced and the structural first floor also replaced, a new water connection was  brought through, as well as new electrics, new drainage connections, a whole new thermal envelope as well as the new fenestration, all in all despite its size the  building required the same  design and construction approach as a completely renovated house.  A significant feature was the new oak and steel staircase that was fitted into the smallest footprint possible and required bespoke steels to enable a raised shower in the bathroom over and maintain the required headroom. 



Go back to the portfolio here

 


All images produced by Nick.