bentley manor

architecture : nw

architectural design and design management

a : n w
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre
Bentley Manor Childcare Centre

bentley manor  - childcare centre


The conversion of bentley manor to provide an additional facility for the natural childcare company was the first project completed by a:nw for the ofsted outstanding rated company.  Since completion the childcare centre at bentley manor has also been awarded outstanding by ofsted.

The building has four main nursery rooms converted from the old victorian villa and is able to cater for up to  90 children from  babies to preschool.   


The building was previously used as offices for a software house, and prior to that was a nursing home, although originally it was a large countryside villa house.  The  conversions over the years had robbed many of the buildings features but where possible items such as the stained glass windows and ornate staircase where enhanced  as part of the refurbishment and adaptation to become the childcare centre.


The building is in green belt and whilst no significant changes were made to the building, change of use meant  planning approval was required.  Amongst other consultants a:nw assisted the client in achieving  permission in summer 2013.  The facility opened in spring 2014.     


The extensive grounds create an amazing outdoor play area with superb opportunities for creative play and learning .  a:nw provided the  design   for the  permanent play surfaces with two translucent canopied areas, the pathways and the fencing.


Internally  partition reconfiguration, new toilet facilities , offices,  replaced doors, reception and accessible entrance  as well as a complete redecoration  were designed by a:nw.  Derived from the company logo a palette of colours was developed to distinguish nursery rooms and to enhance in a cohesive manner all the other spaces.  These vibrant colours give accent to spaces and  create a branded theme that has been used at the new childcare centre at the old shirley library.


Go back to the portfolio here

 


All photographs taken by Nick.